Wienerberger konferencija u Skopju

U Skopju održana Wienerberger konferencija za arhitekte

U četvrtak 22.6.2017. godine u Skopju uspješno je održana Wienerberger konferencija za arhitekte. Na konferenciji su sudjelovali i predavači iz Hrvatske; doc. dr. Bojan Milovanović i priznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan.

Wienerberger konferencija za arhitekte

Konferenciju je otvorio direktor prodaje i marketinga Wienerbergera i Tondacha za Makedoniju, Vladimir Zlatkovski i predsjednik Komore arhitekata Makedonije, Mile Dimitrovski. Sudjelovalo je 250 arhitekata i građevinskih inženjera iz Makedonije, Kosova i Srbije, a četiri predavača iz Hrvatske i Makedonije govorili su o trendovima u arhitekturi, materijalima kojima se postiže najbolja energetska učinkovitost i što je to energetska učinkovitost uopće te prednostima i razlikama kosog i ravnog krova.

Četiri vrsna predavača sa četiri inspirativne prezentacije

Prvi predavač, cijenjeni i nagrađivani arhitekt iz Hrvatske, Andrija Rusan govorio je o opeci u arhitekturi. Iznio je različite primjere iz svoje bogate prakse – od ideje do realizacije – u kojima glavnu ulogu upravo imaju materijali od opeke.

Nakon njega slijedio je Martin Panovski, predsjednik Asocijacije arhitekata iz Makedonije s temom o trendovima u arhitekturi. Na zanimljiv način izložio je što bi trebali biti arhitektonski trendovi u Makedoniji, što je potrebno za ugodno stanovanje u skladu s prirodom, zelenom gradnjom i energetski učinkovitom gradnjom, te kolika je odgovornost arhitekata kako bi se zdravo stanovanje osiguralo upravo onima zbog kojih se i gradi.

Treće predavanje bilo je doc. dr. Bojana Milovanovića s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o energetskoj učinkovitosti i kako ju postići. Osvrnuo se materijale koji osiguravaju takvu gradnju a koji su upravo dio Wienerbergerove ponude. Istaknuo je važnost pažljivog korištenja materijala te govorio o toplinskim mostovima i opasnostima od požara prilikom korištenja materijala koji za razliku od opeke imaju visoku zapaljivost.

Predavanje je završila prof. dr. Todorka Samardžioska s izlaganjem o prednostima i razlikama kosog i ravnog krova. Istaknula je kako je ona sklonija kosim krovovima koji osim što su dio tradicionalne makedonske arhitekture energetski su učinkovitiji, otporniji na vremenske neprilike i prodore vode.

Predavanje je završeno otvorenjem izložbe radova dobnika Wienerberger nagrade Brick Award, a najsretnijih 10 arhitekata osvojio je monografiju Brick Award 16 i ulaznice na „Dane Orisa“ koji će se održati u listopadu u Zagrebu.

Tijekom koktel-pauze i svečane večere arhitekti su imali priliku razmjenjivati svoje ideje i iskustva te družiti se uz koncert gudačkog kvarteta.

Wienerberger i Tondach zahvaljuju se svima koji su sudjelovali u ovoj konferenciji te želimo da ovakvo okupljanje postane tradicija.

Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju
Wienerberger konferencija u Skopju

Srodni inspirativni članci