Wienerbergerova nagrada Brick Award 2020: Poziv za prijave!

Wienerbergerova nagrada Brick Award 2020: Poziv za prijave!

Brick Award je međunarodno priznata nagrada i predstavlja izvanrednu arhitekturu opeke. Za nagradu Brick Award 2020 Wienerberger poziva na prijavu izvanrednih projekata iz cijelog svijeta. Poziva se arhitekte, kritičare i novinare arhitekture da prijave projekte. Rok prijave teče od 7. siječnja do 9. travnja 2019.

Postanite pobjednik - prijavite se odmah!

Brick Award

Beč, 20. prosinca 2019. Nagrada Wienerberger Brick, koja je prvi put uvedena 2004. godine, je arhitektonska nagrada koja se dodjeljuje svake dvije godine, a koja se dodjeljuje za izvanredne primjere moderne i inovativne arhitekture u kojoj se koristi opeka.  U 2020. godini će Wienerberger po deveti put predstaviti ovu međunarodnu etabliranu nagradu i poziva na prijave. Prijave projekata putem online alata mogu podnijeti arhitekti, kritičari i novinari arhitekture. U 2018. godini postignuto je izvanredno sudjelovanje gotovo 600 projekata iz više od 50 zemalja.

Sa svojom nagradom Brick Award, Wienerberger skreće pozornost na izvanredne primjere arhitekture u kojoj se koristi opeka.

Uz nagradu Brick Award će biti dodijeljena novčana nagrada od 7.000 eura za Dobitnika glavne nagrade (uključujući dobitnika kategorije) i 5.000 eura za svakog od preostala četiri pobjednika iz određene kategorije.

Nagrada uključuje pet kategorija:

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box.

Posljednja kategorija je usmjerena na inovativne koncepte i načine korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje, unikatne opeke  i posebnih ukrasa u projektu.  Keramički proizvodi moraju imati značajnu ulogu u prijavljenom projektu, počevši od glinenih blokova do fasadne opeke, crjepova ili glinenih opločnika.  Korištenje Wienerbergerovih proizvoda nije nužan uvjet za sudjelovanje.  Posebna pažnja se pridaje tome kako se projektom objedinjuje funkcionalnost, održivost i energetska učinkovitost. Dodatni kriterij je da je projekt završen 2016. ili kasnije kako bi se osigurala aktualnost.

Kannikegården, Denmark © Anders Sune Berg
Lorette Convent - Apartments Drbstr, Belgium © Bart Gosselin
Mews House, United Kingdom © Rory Gardiner
Staatsarchiv in Landshut, Germany © Edzard Probst

Kako sudjelovati u nagradi

Prijave za nagradu Brick 2020 već su započele. Arhitekti, međunarodni kritičari arhitekture i novinari mogu prijaviti svoje projekte od 7. siječnja do 9. travnja 2019. 50 nominiranih projekata bit će objavljeno na web stranici, kao i Facebook, Pinterest i Twitter društvenim mrežama od studenog 2019. nadalje. Pobjednici će biti priopćeni na ceremoniji Brick Award krajem svibnja 2020. godine.

Važan kriterij za podnošenje je da se značajan dio projekta mora sastojati od glinenog građevinskog materijala i mora biti trenutni projekt, koji je završen 2016. ili kasnije.

Lorraine Coallia, France

© Luc Boegly

Nakon završetka faze podnošenja prijava 9. travnja 2019., žiri novinara i kritičara arhitekture suzit će broj svih prijava na 50 projekata nominiranih za Wienerbergerovu nagradu Brick Award 2020 te će biti objavljeni u godišnjaku Brick20 u proljeće 2020.  Nakon toga će međunarodni žiri arhitekata odabrati 5 pobjednika iz pojedinih kategorija kao i dobitnike Glavne nagrade.

Žiri će odabrati 50 projekata iz svih prijava koji su nominirani za nagradu Brick Award.

Svi nominirani projekti će se objaviti u godišnjaku Brick20.

Službena ceremonija dodjele nagrada Brick  Award održat će se u Beču u proljeće 2020. godine. Istovremeno će biti objavljen godišnjak Brick20 sa svih 50 nominiranih projekata.

Radujemo se vašim prijavama! www.brickaward.com

Cloaked in Bricks, Iran

© Parham Taghioff

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke (Porotherm, Terca) te je tržišni lider glinenog krovnog crijepa (Koramic, Tondach) u Europi te betonskih opločnika (Semmelrock)u srednjoj i istočnoj Europi. Što se tiče cijevnih sustava (Steinzeug-Keramo keramičke cijevi i Pipelife plastične cijevi), ova tvrtka je jedna od vodećih dobavljača u Europi. Wienerberger je 2017. godine ostvario prihode od 3.119 milijuna Eura i operativnu dobit prije amortizacije, kamata i poreza na dobit EBITDA od 415 milijuna Eura sa ukupno 197 proizvodnih pogona.

Obzirom da je osnovan 1819. godine, Wienerberger posluje već 200 godina.  Uspjeh tvrtke se pripisuje opeci kao proizvodu.  Danas tvrtka predstavlja više od opeke:  Wienerberger je međunarodno uvrštena tvrtka (Bečka burza) i jedini multinacionalni proizvođač glinenih blokova, fasadne opeke i crijepa, keramičkih i plastičnih cijevi i betonskih i glinenih opločnika.

U slučaju upita molimo da se obratite:

Veronika Schuster-Hofinger, Voditelj projekta Brick Award

Marketinške komunikacije , Wienerberger – Glineni građevinski materijali Europa

T +43 1 601 92 - 10552 | veronika.schuster-hofinger@wienerberger.com

Srodni inspirativni članci