Grad budućnosti: Arhitektura kao urbani dizajner

Grad budućnosti: Arhitektura kao urbani dizajner

Gradovi rastu - širom svijeta. Urbanističko planiranje, urbana arhitektura kao i infrastruktura suočavaju se s velikim izazovima. Jedan od tih gradova je Beč, budući da je među najbrže rastućim gradovima Europe.

Gradovi s poviješću, planiranje budućnosti

Wienerberger ima dugu tradiciju u Beču, otkad je ovdje osnovan. Tvrtka je imala značajnu ulogu u izgradnji čuvene bečke Ringstrasse. Ne samo da su MAK (Austrijski muzej primijenjene umjetnosti / suvremene umjetnosti) i Bečka burza izgrađeni s Wienerbergerovim proizvodima, već i Heinrichshof (nazvan po Heinrichu Drascheu, osnivaču Wienerbergera) nasuprot Opere, koja je uništena tijekom 2. svjetskog rata.

Zato je Wienerberger kao dio svoje povijesti slavio i 150. obljetnicu Ringstrasse. U seriji događanja „Wiener Ringstrassen Symposien 2015“, o aktualnim izazovima u urbanističkom planiranju, urbanoj arhitekturi i infrastrukturi razgovaralo se sa stručnjacima i donositeljima odluka iz politike i poslovanja.

Grad budućnosti: Arhitektura kao urbani dizajner

Diskusija

Profesionalna skupina stručnjaka razgovarala je 26. studenoga 2015. o svojim vizijama za grad budućnosti pod temom "City of the Future: Architecture as urban designer". Na kraju niza simpozija, Pedro Gadanho, kustos suvremene arhitekture u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, održao je zanimljiv uvodni tekst „Out of the Present: Future Practices of Urban Design“. U svom govoru objasnio je što europski gradovi mogu učiti od međunarodnih mega-gradova i kako se već promijenila uloga arhitekture kao dizajnera grada budućnosti.

Budućnost grada

Razmišljanje izvan okvira

Taktički urbanizam

Razvoj opeke

Stručna rasprava

U zaključnoj raspravi, stručnjaci iz Wienerbergera razmijenili su mišljenja s Pedrom Gadanhom o trenutnim izazovima urbanističkog planiranja, kao što su energetska i klimatska pitanja, sve veća potražnja za stambenim smještajem i odgovarajuća kompresija, kao i održavanje kvalitete života.

Srodni inspirativni članci