Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom
Gradnja s IZO Profi opekom brza je i laka, no prilikom gradnje treba slijediti neke važne savjete.

Prekidi rada s IZO Profi opekom

Kamena vuna u Porotherm IZO Profi opeci punjenoj kamenom vunom trajno je hidrofobna i ne upija vodu. Međutim, Porotherm IZO Profi opeku punjenu kamenom vunom - kao i bilo koji građevinski materijal - potrebno je zaštititi od prodiranja vlage. Na kraju radnoga dana, a posebice tijekom duljih perioda neaktivnosti, krune zidova i prozorske parapete treba prekriti folijom ili ceradom.

Savjet

Porotherm Dryfix sustav smiju koristiti samo obučeni stručnjaci građevinske tvrtke specijalizirani za ovakvu vrstu obrade. Primjenjivost proizvoda u pogledu važećih građevinskih propisa, standarda i aktualnih suvremenih tehnika za određeni projekt, ispituje i dokazuje voditelj gradilišta.

Rezanje i glodanje IZO Profi opeke

Porotherm IZO Profi opeka može se rezati suha ili vlažna u svim smjerovima, pomoću građevinskih pila kao što su stroj za rezanje opeke, tračna pila ili ručna pila. Pri tome se vlakna kamene vune ne hvataju u oštrice pile: jednostavno, kamena vuna reže se zajedno s opekom. Čak se i uski spojni komadi od samo nekoliko centimetara širine, zbog svoje kompaktnosti, lako mogu rezati.

Ručno izrezivanje “šliceva” u ziđu je općenito nedopušteno. “Šlicevi” se mogu jednostavno izraditi pomoću glodala za utore uz paralelnu primjenu dijamantnih reznih ploča.

Otvori za električne utičnice rade se krunskim svrdlom. Izbušeni materijal (krhotine opeke i kamena vuna) mogu se ukloniti bušačom krunom

Odlaganje otpada od rezanja

Porotherm IZO Profi opeka se sastoji isključivo od mineralnih komponenti, opeke i kamene vune. Otpad koji je nastao rezanjem može se odlagati zajedno s uobičajenim građevinskim otpadom na odlagalište građevinskog otpada.

Otpad od rezanja opeke i kamenu vunu ne smije se odvajati. Međutim, zbog udjela kamene vune, otpad nastao rezanjem se ne smatra materijalom od samo jedne vrste (kao što je samo opeka bez ostataka morta ili betona).

Srodni stručni članci