Uputstva za gradnju

Horizontalna hidroizolacija

Horizontalnu hidroizolaciju je potrebno postaviti kako zidovi ne bi povlačilli vlagu iz zemlje. Tako spriječavamo skupocjeno naknadno saniranje vlažnih zidova. Za hidroizolaciju upotrebljava se polimerni premaz ili ljepenka. Hidroizloacija se najprije postavlja preko temelja ispod zidova, tako da je prema unutrašnjoj strani šira za cca 15 cm od zida za kasniji preklop s hidroizolacijom.

Izravnajući sloj morta

Nakon postavljanja hidroizolacije potrebno je označiti položaj i debljinu zidova prema projektu. Prije podizanja zida potrebno je izravnati podlogu. Polazeći od najviše točke za prvu horizontalnu sljubnicu opeke postavlja se izravnavajući sloj morta debljine oko 1,5 cm. Dobro je koristiti uređaj za izravnavanje (specijalno za brušenu opeku Nivelirmax) koji omogučuje milimetarski točno skidanje slojeva morta sa mjernom letvom.

Zidanje prvog reda

Prva horizontalna sljubnica postavlja sa na još vlažni sloj izravnavajućeg morta. Vrlo je važno s najvećom pažnjom izvesti točno postavljanje prve horizontalne sljubnice na ravnu površino zatim ispitati ravnoću površine, te je eventuelno korigirati pomoču 3-4 m dugačke alu-letve. Opeke se slažu jedan do druge sistemom pero utor.

Priprema Porotherm Dryfix.extra

Dryfix dozu potrebno je prije upotrebe protresti od prilike 20 puta (prije svake upotrebe) i učvrstiti je na adapter pištolja. Zatim moramo odvrnuti vijak i pritisnuti na otponac min 2 sekunde (kako bi se cijev pištolja napunila, pustiti neka ljepilo kratko iscuri van). Izlazak ljepila regulira se otponcem.

Priprema Porotherm Profi opeke

Reške moramo očistiti od prašine i dobro navlažiti. Na niveliranu sljubnicu (obrađeno kao što prikazuje točka 3) nanjeti paralelno 2 traka ljepila promjera oko 3 cm na odstojanju od 5 cm od ruba opeke. Kod debljine zidova od 10 i 12 cm nanosi se samo jedna traka ljepila.

Zidanje

Nakon postavljanja ljepila opeka se normalno polaže na horizontalne sljubnice sa minimalnim preklopom 1/3 dužine opeke. Nakon što je opeka postavljena ne smije se više pomicati. Nakon upotrebe pištolj napuniti sa ljepilom. Na pištolju uvijek treba ostaviti jednu napunjenu dozu. Dozu ostaviti nakon upotrebe uvijek u uspravnom položaju. Nakon upotrebe pištolj je potrebno očistiti od ljepila.